KASPAR BAUM

OFFICIAL WEBSITE      SPOTIFY      FACEBOOK      INSTAGRAM      YOU TUBE      TWITTER

Indie/post-punk band rond zanger Erny Green die met zijn band Joy Division Undercover al uitgebreid door Europa toerde. In februari 2024 kwam de band met het tweede album World Wide Willow. Een plaat vol ‘indie-krakers’ en ‘invloeden van eighties wave met onmiskenbaar de sound van nu’. ‘Afwisselend, maar elk nummer raak!’. Om het woord maar aan enkele recensenten te geven. Joris Linssen was bij de plaatrelease in Utrecht en schreef: ‘Goede band zeg! Stadionrock in een gitaarhonk en af en toe een mooie boodschap. U2 meets Dead Kennedy’s en de groeten van Joy Division!’. Zelf oordelen? De live-versie van de single Weather bekijk je op Youtube.

Invloeden die gaan van ‘Eighties’ bands als Joy Division, The Smith en The Cure, via ‘Nineties’ bands ala Wilco en Radiohead tot meer hedendaagse bands als Editors, Arcade Fire en War On Drugs. Zelfs referenties naar Bob Dylan ontbreken niet. Toch heeft KASPAR BAUM wel degelijk een uniek geluid. Verantwoordelijk daarvoor is, naast een sterk aanwezig gevoel van urgentie, de homogene productie van beide albums (in 2022 verscheen debuutalbum ‘Vuurland’ ) die geheel in handen was van Erny Green zelf (in zijn eigen Vuurland Studio). Belangrijker wellicht nog zijn de smaakvolle bijdragen van de drie andere bandleden die het karakteristieke stemgeluid van Erny Green van een uiterst raak bedje voorzien, waardoor het album vol staat met tijdloze klassiekers.

Ontstaan van de band:

De band ontstond toen Erny Green in zijn eigen “Vuurland Studio” begon te jammen met toenmalig bassist Evert Smit (inmiddels vervangen door Erwin Raasveld) en drummer Jelmer de Haas (die eerder samenspeelden in de band Walker Diver). Toen het land kort daarop in lockdown ging vanwege Corona besloten de drie mannen in quarantaine te gaan werken aan een geheel nieuw album. Al snel kwam ster-gitarist Rempe Kooij (Clean, Mina Caputo, Pole Shift Survival Group, Dave Rave) het drietal versterken en KASPAR BAUM was geboren. Tijdens een jaar bivakkeren in de Vuurland Studio werden alle tien nummers geschreven, opgenomen, gemixt en gemasterd. Het resultaat is het debuutalbum “Vuurland”, een urgent meesterwerk. En zoals het een DIY band betaamt komt al het artwork uit handen van Jelmer de Haas die naast drummer ook pop fotograaf is.

Bezetting (vlnr):

Rempe Kooij – Guitar
Erny Green
– Vocals & Guitar
Jelmer de Haas – Drums
Erwin Raasveld
– Bass